LPIC

LPI staat voor Linux Professional Institute, een non-profit organization die is opgericht om vendor-onafhankelijke certificering voor Linux aan te bieden.

Er bestaan 3 levels aan certificering:

LPIC-1

De, door o.a. Wikipedia, als "Junior Level Linux Administration", wordt door LPI zelf betiteld als "Linux Server Professional Certification". De training voor dit examen biedt een fantastische opstap om allerlei dagelijkse werkzaamheden in een Linux omgeving uit te kunnen voeren. Daarnaast is het een goede start voor vendor-specifieke certificering zoals bijvoorbeeld Red Hat® RHCSA. LPIC-1 training is ook zeer geschikt voor het dagelijks beheer van allerlei software waar Linux een rol speelt, denk bijvoorbeeld aan Citrix XenServer en VMware vSphere.

De training bestaat uit een training van 2x4 dagen, die afgesloten kunnen worden met het LPIC-101 en en LPIC-102 examen die samen het LPIC-1 certficaat opleveren. De training is echter ook prima te doen in een FastTrack variant van 5 dagen.

LPIC-2

De gekozen benaming door LPI: "Linux Network Professional Certification" is wat mij betreft wat ongelukkig gekozen. Het LPIC-201 gedeelte gaat dieper in op netwerk & storage en op monitoring & troubleshooting. Het LPIC-202 gedeelte gaat in op het implenteren van allerlei netwerkdiensten als fileservers, dns etc., daarnaast is er de nodige aandacht voor security.

Ook deze training kan in een training van 2x dagen worden gevolgd, of in een FastTrack variant van 5 dagen.

LPIC-3

LPIC-3 bestaat uit losse modules die leiden tot specialisatie. Van deze certficering is LPIC-300 de meest populaire: het behandelt Samba en LDAP. Wanneer u bij mij de training volgt, dan zijn er zeker verschillen met andere docenten: De training richt zich niet alleen op deze onderwerpen: de training behandelt allerei onderwerpen die nodig zijn om Linux in te zetten in "Mixed Environments". De extra onderwerpen zijn:

Bovendien is er bij mij een grotere focus op Samba 4.x. Deze aanpassingen aan de training zorgen voor een betere aansluiting op de dagelijkse praktijk.

De training duurt 4 dagen.