Nieuw RHCE examen

Het is al geen nieuw nieuws meer: enkele weken geleden heeft Red Hat bekend gemaakt dat het RHCE grondig gaat veranderen.

De meest complete informatie op dit moment beschikbaar kun je vinden in een blog posting van Red Hat zelf. Of dit een goede ontwikkeling is, vind ik persoonlijk te betwijfelen. Nee, ik was geen groot fan van het RHCE examen: het was teveel ‘alles wat we niet meer in RHCSA kwijt konden’ en om nu te zeggen dat het examen zelf bug-vrij was… Maar het was wel een examen waarin je kon laten zien dat je kennis van het Linux besturingssysteem en de daarop draaiende services goed op orde is en dat je meer kan dan het dagelijkse systeembeheer.

En wellicht krijg ik nu het verwijt dat ik dit vertel omdat ik graag trainingen verkoop, maar toch: ik denk dat het examen in veel gevallen nog meer waard is als je vooraf op cursus gaat: een goede training behandeld niet alleen botweg de topics van het examen, maar geeft veel achtergrond informatie, the do’s and don’ts en de toepassingen in de praktijk.

Met het verdwijnen van een senior-level examen wat in gaat op de ins- and outs op dit niveau, zal voor velen de noodzaak van een training op dit niveau moeilijker te verdedigen zijn voor een werkgever.

Natuurlijk, Ansible is een fantastische tool, en samen met Pascal van Dam ben ik voor ITGilde een mooie training aan het ontwikkelen om je helemaal voor te bereiden voor dit examen. Maar orchestratie betekent niet dat je geen kennis meer nodig hebt van de onderliggende lagen, wellicht zelfs meer! Ik hoop dat het komende RHCE examen dit ook zal laten zien!