cloud

 
Het is vrijwel onmogelijk om een technische website of conferentie te bezoeken om niet ergens het woord “Cloud” tegen te komen. Deze technologie lijkt wel overal aanwezig te zijn.
 
Cloud computing gaat veelal om het on-demand leveren van allerlei resources zoals virtual machines, containers, identity management, databases, storage en applicaties.
 
Deze resources worden geleverd door cloud platform gehost door een leverancier zoals o.a. Amazon, Microsoft or Google (we spreken dan van de Public Cloud), of in het eigen datacentrum (Private Cloud met producten zoals OpenStack of Cloud Platform) of een combinatie van die twee (Hybride Cloud).
 
Er zijn 3 soorten van cloud implementaties:
  • Infrastructure as a Service (IAAS) bied datacenter infrastructure zoals storage, netwerk en virtual machine images
  • Platform as a Service: Een platform om applicaties op te ontwikkelen, te hosten en te beheren zonder zich zorgen te moeten maken over de onderliggende infrastructuur. 
  • Software as a Service: Een applicatie die beschikbaar is voor de eindgebruiker. Denk bijvoorbeeld aan Office 365 en Google Docs.
Ik ben gespecialiseerd in IaaS en PaaS, met wat PaaS betreft vooral als het gaat om
“Containers as a Service”. Cloud Oplossingen die draaien in uw eigen datacenter met behulp van OpenStack en CloudPlatform of in Microsoft Azure.  
 
Naar mijn persoonlijke overtuiging: als je Open-Source oplossingen in de Cloud wil draaien, dan is Microsoft de meest Open-Source vriendelijkste oplossing. Zeker als u dit vergelijkt met Amazon Web Services.
 
Ik ben mede-auteur van de Linux Foundation LFS305 “Linux on Azure” cursus en de auteur van het boek: ”  “Hands-On Linux Administration on Azure: Explore the essential Linux administration skills you need to deploy and manage Azure-based workloads” gepubliceerd bij PacktPub.
 
Een hoge mate van automatiseringen en orchestration zijn onlosmakelijk verbonden met Cloud oplossingen.
 
Dit kan gedaan worden met scripting: Bash and PowerShell, maar ook met geavanceerdere tooling zoals Ansible en SaltStack are available for Orchestration. Voor al deze oplossingen zijn bij mij trainingen beschikbaar.

upcoming courses