Virtualisatie

In het moderne datacenter, wordt virtualisatie overal ingezet. Het is een van de belangrijke componenten voor optimaal gebruik van resources en verregaande automatisering.
 
Maar om tot zo’n optimaal functionerende omgeving te komen, kunnen er nog wel de nodige problemen opduiken. Een deel van deze problemen is de manier waarop virtualisatie in het datacenter terecht kwam: door het converteren van fysieke machines naar virtuele machines, soms zelfs gedaan door een tool geleverd door leveranciers zoals VMware. Maar ook virtuele machines zijn vaak gebouwd alsof het fysieke machines waren. En dan komen er problemen: performance problemen, schaalbaarheid, beschikbaarheid zijn niet zo goed als beloofd… En daarboven op: teveel incident management, geen tijd voor optimalisatie, automatisering en orchestratie.
 
Het lijkt allemaal zo eenvoudig, maar virtualisatie kan behoorlijk complex worden, zeker bij probleem-oplossing. Er zijn veel elementen bij betrokken, zoals bijvoorbeeld storage en netwerk. Communicatie met andere teams in de organisatie zijn belangrijk: U moet hen kunnen vertellen wat u nodig heeft, of waar de problemen zich voordoen.
 
Virtualisatie is niet alleen server virtualisatie, maar ook andere delen van het datacenter worden gevirtualiseerd. Meer en meer is er sprake van het Software-Defined Datacenter (SDD), al dan niet als private, hybrid of public cloud oplossing.
 
Naast virtualisatie, is container technologie in steeds sterkere mate aanwezig in het datacenter: Docker en Kubernetes zijn niet meer weg te denken in veel omgevingen. 
 
Ik kan u helpen om uw doelen te bereiken: een datacenter dat is klaar voor uw huidige workloads en in de toekomst, via consultancy en trainingen in:
 
  • VMware vSphere
  • Citrix XenServer
  • Oracle VM
  • KVM
  • Docker
  • Kubernetes